Image

Bind 7 side 43 - 92

Resume

Dette afsnit omhandler sæsonen 1911-1912. Den Kongelige Ballet bød på opførelsen af Fjernt fra Danmark, Pierettes Slør, Askepot, Et Folkesagn, Pontemolle, Amors og Balletmesterens Luner samt Toreadoren. Christian Christensen var med både i Et Folkesagn og Toreadoren. Omsider kom der også gang i prøverne på Christian Christensens egen ballet Sankt Hubertusfesten. Prøveforløbet var ikke uden problemer. Blandt andet måtte der laves om på ballettens slutning. Karl Merrild og Grethe Ditlevsen var glimrende i balletten. Den var også godt besat i de mimiske roller med Hans Beck, Valborg Borchsenius og Christian Christensen selv. Thorolf Pedersens dekorationer var også udmærkede. Premieren blev dog ikke nogen succes. Kritikken var navnlig hård ved både forfatteren og komponisten. Balletten blev kun opført få gange denne og efterfølgende sæson og blev derefter skrinlagt. Dermed stoppede Christian Christensen også sit virke som balletmester.

Balletkorpset var i det hele taget blevet stærkt både på mande- og kvindesiden, om end Hans Beck fik en dårlig løn som balletmester. Gustav Uhlendorff blev udnævnt til balletinstruktør.

Inden for operaen var der kun en nyhed, Madame Butterfly, der til gengæld blev en stor succes med Emilie Ulrich og Niels Hansen. Derudover bød repertoiret på Wagners Den flyvende Hollænder med Albert Høeberg og Verdis Aida, begge i ny indstudering. Aida fik kun ringe besøgstal på grund af dårlig planlægning.

Inden for skuespillet opførtes Holger Drachmanns populære Der var engang med Johannes Poulsen og Ingeborg Larsen. Sæsonen bød også på en ny indstudering af Heibergs vaudeville Nej med Astrid Zangenberg og Olaf Poulsen. I samme sæson kunne man opleve Olaf Poulsen som grossereren i Den kære Familie. Efter lang tids pause opføres Holbergs Jean de France med en strålende Johannes Poulsen i titelrollen. Af øvrige Holberg-stykker opførtes Jeppe på Bjerget i William Blochs iscenesættelse med Olaf Poulsen i titelrollen.

Der opførtes fem nye skuespil, deriblandt tre danske: Hvor som elsker sin Fader med både Elith Reumert og sønnen Poul Reumert, Helge Rodes Grev Bonde og hans Hus samt sæsonens store nyhed Henri Nathansens Indenfor Murene med blandt andet Karl Mantzius og Poul Reumert.

Af udenlandske nyheder bød teatret på det ikke videre succesfulde ungarske stykke Taifun. En teaterhistorisk begivenhed var opførelsen af Shakespeares Julius Cæsar i Karl Mantzius’ iscenesættelse. Det var en stor produktion med mange medvirkende.

Sommerferien tilbragte familien i Jylland. De sejlede til Aalborg og tog derfra videre til Skovridergården i Sæby. Herfra tog de videre først til Skagen og siden til badebyen Lønstrup. Derefter boede familien i Nørre Sundby, inden de returnerede til København, hvor Christian Christensen og hans hustru kunne fejre sølvbryllup.

Periode
PDF Høj opløsning
PDF Lav opløsning
Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Grethe Ditlevsen (1889-1967). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Valborg Borchsenius (1872-1949) i Et Folkesagn på Det Kongelige Teater. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletmesteren Hans Beck (1861-1952). Fotografi 1915. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Gustav Uhlendorff (1875-1962). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Operasangerinden Emilie Ulrich (1872-1952). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Operasangerinden Johanne Brun (1874-1954) i Aida på Det Kongelige Teater. Fotografi 1910. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren Johannes Poulsen (1881-1938) som yngre. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Astrid Zangenberg (1881-1959). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren Olaf Poulsen (1849-1923) i Den kære Familie på Det Kongelige Teater. Fotografi 1911. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren og forfatteren Elith Reumert (1855-1934). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren Poul Reumert (1883-1968). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren Karl Mantzius (1860-1912). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret