Image

Bind 6 side 61 - 111

Resume

Afsnittet omhandler sæsonerne 1906-1907 og 1907-1908 og har enkelte pagineringsfejl. Den kongelige Ballet bød på genopførelser af Valdemar og Livjægerne på Amager. En nyhed var den succesfulde opførelse af Harlekins Millioner, hvor Christian Christensen havde en sjov rolle som politiofficer. Balletten Den lille Havfrue var stadig ikke færdig, mens komponisten Adolph Julius Eggers først skulle til at gå i gang med musikken til Sankt Hubertusfesten.

Operaen fik en succes med opførelsen af Carl Nielsens Maskeraden med Helge Nissen og Margrethe Lendrop. Operaen bød også på nyindstuderinger af Mestersangerne i Nürnberg og Regimentets datter.

Skuespillet åbnede med Bjørnstjerne Bjørnsons En Fallit med Astrid Zangenberg. Hendes far, Christian Zangenberg, kunne i løbet af sæsonen fejre sit 25-års jubilæum i Eventyr på Fodrejsen. Walter Christmas' Skærsild kom frem med Betty Hennings. Alle tre opførelser blev succes. Derimod floppede Holger Drachmanns Hr. Oluf, han rider - ved forfatterens 60 årsdag, en festdag. Forestillingen Tartuffe blev Elga Sindings sidste, inden hun flyttede til Paris. Olaf Poulsen kunne fejre sit 40 års jubilæum i løbet af sæsonen.

Familien Christensen tilbragte sommerferien i Gudhjem på Bornholm.

Sæsonen 1907-1908 blev en prøvelse for balletten. En ung generation af balletdansere ville frem i forreste geled. Hans Beck forsøgte at placere de unge bedst muligt i La Ventana, Coppélia og Fjernt fra Danmark. De unge var dog ikke tilfredse. Navnlig danserinden Britta Petersen gjorde oprør og karakteriserede Hans Beck som en dårlig leder. Det udviklede sig til en hel polemik i pressen og resulterede i Britta Petersens afsked fra teatret. Omsider var musikken til balletten Den lille Havfrue færdig, mens Sankt Hubertusfesten foreløbig blev henlagt. I løbet af sæsonen tilbød filmpioneren Peter Elfelt at lave filmoptagelser af Den kongelige Ballet for at sikre kulturarven for eftertiden, hvilket også blev en realitet.  

Inden for operaen var der kun ganske få nyheder, nemlig Massenets Werther og Gjellerups Kampen med Muserne, som dog ikke opnåede succes. Operasangeren Carl Madsen overtog efter afdøde Niels Juel Simonsen i Barberen i Sevilla. Kapelmesteren Johan Svendsen trak sig tilbage ved sæsonens udgang på grund af dårligt helbred.

Skuespillerinden Betty Nansen blev igen tilknyttet Det Kongelige Teater. Her spillede hun blandt andet med i Maria Stuart sammen med Betty Hennings, der samme sæson trak sig tilbage ved en stor afskedsforestilling og efterfølgende fest på Hotel Fønix. Af nye stykker opførtes Johan Ulfstjerne og Det gyldne Skind, sidstnævnte med Nicolai Neiiendam. Skuespillerinden Soffy Walleen kunne denne sæson fejre sit 25 års jubilæum.

Familien tilbragte sommerferien i Hornbæk i Nordsjælland.

Periode
PDF Høj opløsning
PDF Lav opløsning
Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserne Emilie Schmidt (1887-1942) og Richard Jensen (1883-1935) i Harlekins Millioner. Fotografi 1907. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Operasangerinden Margrethe Lendrop (1873-1920). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Astrid Zangenberg (1881-1959). Fotografi 1907. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Betty Hennings (1850-1939). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Elga Sinding (1859-1936). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Britta Petersen (1888-1965). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret.

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserne Holger Holm (1879-1916) og Christian Christensen (1861-1928) i Den lille Havfrue på Det Kongelige Teater. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Operasangeren Carl Madsen (1878-1954). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Komponisten og dirigenten Johan Svendsen (1840-1911). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden og teaterdirektøren Betty Nansen (1873-1943). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren Nicolai Neiiendam (1865-1945). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Soffy Walleen (1861-1940) i Jødinden fra Toledo på Dagmarteatret. Fotografi 1890. Teatermuseet i Hofteatret