Image

Bind 7 side 185 - 248

Resume

Afsnittet omhandler sæsonen 1914-1915. Der er huller i pagineringen. Den Kongelige ballet åbnede med Et Folkesagn med Gustav Uhlendorff og Paul Witzansky. Coppélia blev sat op med Gustav Uhlendorff og Valborg Borchsenius. Ellers bød repertoiret på to nyheder, nemlig Kærlighedens Årstider med Gustav Uhlendorff og Elna Jørgen-Jensen samt Emilie Walboms Drømmebilleder med Karl Merrild og Elna Jørgen-Jensen. Begge forestillinger var vellykkede.

Trods talrige opfordringer til at fortsætte stoppede Hans Beck som balletmester og lærer ved Det Kongelige Teater efter en behørig afskedsforestilling med efterfølgende festligheder. Christian Christensen blev tilbudt stillingen som balletmester, men takkede nej. Derfor indførtes en danselærerordning vekslende mellem danserne Karl Merrild og Valborg Borchsenius.

Inden for operaen opførtes Weyses Sovedrikken til glæde for publikum, mens pressen var mere kritisk. Derudover opførtes Webers Jægerbruden og Tjajkovskijs Jolanthe med Niels Hansen og Tenna Kraft. Sæsonen bød på flere Wagner-opførelser, deriblandt Parsifal med Niels Hansen og Helge Nissen.

Efter en stor rolle i operaen Evangeliemanden trak Vilhelm Herold sig tilbage. Ved sin afskedsforestilling fik han fortjenstmedaljen i guld af kongen. Efterfølgende var der fest for operaens store stjerne.

Skuespilleren Johannes Nielsen tiltrådte som ny kunstnerisk direktør og lagde ud med Hamlet. Derefter fulgte Holbergs Maskeraden med Poul Reumert og Valdemar Møller samt Hostrups Intrigen med Axel Madsen og Astrid Zangenberg.

Holger Drachmanns Elverhøj opførtes for 500. gang i løbet af sæsonen, som også bød på hans drama Vølund Smed med Johannes Poulsen, Bodil Ipsen og Ella Ungermann. Inden for det klassiske repertoire bød teatret på Shakespeares En Skærsommernatsdrøm og Hostrups Genboerne med Olaf Poulsen som løjtnant von Buddinge. 

Inden for skuespillet var der syv nyheder: Den norske komedie Det lykkelige Valg og det islandske skuespil Hadda Padda med Ella Ungermann, som begge blev en succes. Den interessanteste nyhed var dog Det gamle Spil om Enhver med Johannes Poulsen som instruktør og scenografi af Svend Gade. Den sidste udenlandske nyhed var det norske stykke Therese med Bodil Ipsen og Poul Reumert.

De danske nyheder Hjalmar Bergstrøms Prøvens Dag, Svend Langes De stille Stuer, og Poul Levins stykke Riber og Søn gjorde ikke større væsen af sig.

Efter en dyster stemning hos publikum i 1. Verdenskrigs første måneder begyndte de igen at gå i Det Kongelige Teater, ikke mindst tilskyndet af teaterledelsens nye samarbejde med forskellige faglige organisationer. Det åbnede teatret for en ny publikumsgruppe, som dog ikke altid kunne følge det klassiske repertoire.

Familien Christensen tilbragte sommerferien først i Strib på Fyn og derefter ved Teglstrup Hegn i Nordsjælland.

Periode
PDF Høj opløsning
PDF Lav opløsning
Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Gustav Uhlendorff (1875-1962). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Emilie Walbom (1858-1932). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Valborg Borchsenius (1872-1949). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletmesteren Hans Beck (1861-1952). Fotografi 1914-1915. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Holger Holm (1879-1916). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Operasangeren Vilhelm Herold (1865-1937). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Operasangeren Helge Nissen (1871-1926). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren og teaterdirektøren Johannes Nielsen (1870-1935). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerne Ella Ungermann (1891-1921), Bodil Ipsen (1889-1964) og Johannes Poulsen (1881-1938) i Det gamle Spil om Enhver på Det Kongelige Teater. Fotografi 1915. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren Axel Madsen (1870-1926). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Ella Ungermann (1891-1921). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Jonna Neiiendam (1872-1938). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret